Header Ads

5 Tips mudah SEO untuk hasil carian enjin yang baik

Berikut beberapa langkah segera yang mungkin dapat membantu memperbaiki kedudukan laman web anda dalam enjin carian. Disenaraikan 5 asas tips seo yang sering diabaikan oleh kebanyakan pemilik laman web.

Periksa laman web anda dan pastikan anda melakukan beberapa langkah-langkah mudah untuk mendapatkan hasil yang terbaik dalam SERPs (hasil carian enjin muka surat).
 1. Pastikan judul halaman laman web anda menyatakan apa yang anda lakukan atau apa yang anda berikan, ia harus mengandungi beberapa perkataan pertama pelanggan akan menaip ke dalam enjin carian (kata kunci) apabila mencari produk atau perkhidmatan anda.  Juga mewujudkan tajuk yang unik untuk setiap halaman di laman web. Contoh:

  Tajuk yang baik "Makanan Sihat Untuk Kanak-kanak"
  Tajuk yang tidak sesuai  "Kedai Menjual Gula-gula"

 2. Meta tags Discriptions Laman web anda perlu menjadi coretan pendek mengenai  laman web atau halaman anda, ia terbaik digunakan sebagai panggilan untuk tindakan (menggalakkan orang ramai untuk klik link anda) digabungkan dengan kata kunci yang berkaitan. Cuba pastikan ia tidak lebih daripada dua baris panjang.

  Huraian Baik "Snek dan Treats yang sihat. Sesuai untuk Kanak-kanak. Cuba gunakannya sebagai titik permulaan untuk anak-anak anda mencipta pemakanan sihat mereka sendiri ... "

  Gambaran buruk "Kami tidak akan membiarkan anak-anak kita makan gula terus dari mangkuk gula. Tetapi kita cenderung untuk tidak berfikir tentang gula ... Makanan ringan yang sihat untuk anak-anak - fakta atau fiksyen ... "

 3. Pada bahagian paling atas badan laman web anda, anda perlu mempunyai tajuk dan dalam kebanyakan kes ia mestilah serupa dengan tajuk laman anda. Perlu diformatkan dalam html menggunakan tag yang betul menuju <h1> Tajuk Berikut </ H1>, anda juga boleh menggunakan h2, h3, h4 dan sebagainya untuk menunjukkan sub tajuk pada halaman anda.

 4. Selalunya terlepas pandang adalah nama fail laman web, dan bukannya menyimpan halaman frontpage.html anda atau halaman2.html, cuba menggunakan frasa kata kunci dalam nama fail seperti pemakanan-sihat-kanak-kanak.html diasingkan setiap perkataan dengan sempang – Nota: Jangan menamakan semula index.html anda, index.htm, index.php atau mana-mana fail lain dipanggil indeks sebagai nama fail.

 5. Tambah penerangan alt teks untuk setiap imej laman web utama anda (bukan format / navigasi atau imej header),  hanya beberapa perkataan untuk setiap imej membantu enjin carian memahami imej anda. Anda juga boleh menyimpan imej menggunakan kata kunci dalam cara yang sama sebagai nama fail page anda. Jangan gunakan image1.gif sebaliknya gunakan Choco-treat.gif. Anda hanya perlu menamakan semula fail dan link back mereka dari webpage.
Powered by Blogger.