Header Ads

Proses Pengundian Kumpulan FIFA World Cup 2014 Brazil

Photo used under Creative Commons from Agência Brasil
FIFA akan melakukan undian pembahagian kumpulan Piala Dunia 2014 di Costa do Sauipe , Bahia , Jumat ( 6/12/2013 ) . Berikut mekanisme pembahagian kumpulan Piala Dunia 2014 :

Pots

 • Pot 1 : Diisi oleh lapan negara pilihan .
 • Pot 2 : Diisi oleh lima negara Afrika dan dua negara Amerika Selatan .
 • Pot 3 : Diisi oleh empat negara Asia ditambah empat negara dari Amerika Tengah dan Utara .
 • Pot 4 : Diisi oleh sembilan negara Eropah .

Pasukan pilihan

 • Brazil sebagai tuan rumah .
 • Tujuh negara dengan kedudukan FIFA tertinggi pada Oktober 2013 , yakni empat negara Eropah ( Belgium , Jerman , Sepanyol , dan Switzerland ) dan tiga negara Amerika Selatan ( Argentina , Colombia , dan Uruguay ) .

Pembagian pot untuk undian kumpulan Piala Dunia 2014
 • Pot 1 : Brazil , Sepanyol , Jerman , Argentina , Colombia , Belgium , Uruguay , Switzerland .
 • Pot 2 : Chile , Ecuador , Pantai Gading , Ghana , Algeria , Nigeria , Cameroon .
 • Pot 3 : Australia , Iran , Jepun , Korea Selatan , Costa Rica , Mexico , Honduras , Amerika Syarikat .
 • Pot 4 : Bosnia - Herzegovina , Croatia , Inggeris , Perancis , Greece , Itali , Belanda, Portugal, Rusia.

Peraturan pengundian

 1. Pemisahan geografi : Negara dalam satu zon kelayakan tidak mungkin berada dalam satu kumpulan , kecuali maksimum dua negara Eropah berada dalam satu kumpulan .
 2. Urutan pengundian : Pot 1 sampai 4 dipilih , lalu kumpulan akan diisi secara berturut-turut dari Kumpulan A sampai H , kecuali kumpulan boleh dilalui untuk mengekalkan peraturan pemisahan geografi .
 3. Penempatan negara di kumpulan : Para negara pilihan akan menduduki tempat pertama di setiap kumpulan dan Brazil automatik akan berada di Kumpulan A. Negara - negara non - pilihan akan mengisi urutan 2 , 3 , dan 4 di setiap kumpulan kumpulan secara rawak .

Proses Pengundian

 1. FIFA akan mengundi secara rawak salah satu negara dari pot 4 ( sembilan negara Eropah ) untuk menduduki periuk 2 . Hal ini dilakukan agar setiap pot diisi oleh lapan negara .
 2. Undian akan bermula dari Brazil ( Kumpulan A ) . Selanjutnya negara - negara pilihan diundi dan akan terus menduduki tempat pertama di setiap kumpulan secara beruntun dari Kumpulan A sampai H.
 3. Dengan adanya salah satu wakil Eropah di pot 2 , maka pot 2 diisi oleh negara - negara dari tiga zon kelayakan berbeza . Hal ini meningkatkan kemungkinan ada satu kumpulan yang diisi oleh tiga negara Eropah . Demi mengelakkan hal tersebut , maka diterapkan mekanisme sebagai berikut :
  - Empat negara pilihan asal Amerika Selatan akan diletakkan di dalam pot-pot tambahan .
  - Salah satu daripada empat negara pilihan Amerika Selatan akan diundi.
  - Hasil undian itu langsung membuat salah satu negara Eropah yang berada di pot 2 akan menduduki kumpulan yang diisi satu pilihan Amerika Selatan yang terpilih .
 4. Pot 2 dipilih , bermula dari salah satu negara Eropah . Satu negara Eropah langsung menyertai satu kumpulan dengan satu negara pilihan Amerika Selatan yang berada di pot tambahan . Negara tersisa di pot 2 kemudian akan diduduki di setiap kumpulan secara beruntun dari Kumpulan A sampai H , kecuali dengan catatan tidak terjadi dua negara Amerika Selatan berada di dalam satu kumpulan yang sama .
 5. Pot 3 dan 4 kemudian dipilih .
 6. Urutan di setiap kumpulan dari mula Kumpulan A sampai H akan diundi untuk seluruh negara dari pot 2, 3, dan 4 .


Powered by Blogger.